X
Η φόρμα δεν καταχωρήθηκε για τους ακόλουθους λόγους

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Μαχαίρια Mora

Δημοσιεύτηκε στις: 06-09-2014
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ MORA
Η γη στα χωριά βόρεια από τo Mora ήταν σπάνια καλή για τη γεωργία, αλλά ήταν πλούσια σε πρώτες ύλες και υπήρξε μια μακρά ιστορία από την παραγωγή σιδήρου και την επεξεργασία μετάλλων. Το χωριό Östno ήταν ένα από αυτά όπου ο Erik Frost ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία μαχαιριών, .Στο  Ona, ένα γειτονικό χωριό του Östnor, ο Bud-Carl Andersson άρχισε να κάνει έλκηθρα από ξύλο γύρω στο 1880.Τα έλκηθρα γίνονταν από σκληρό ξύλο σημύδας και  ο Carl συνειδητοποίησε ότι πολλά κομμάτια από την σημύδα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή λαβών για μαχαίρια. Στις αρχές του 1890 ο Καρλ Andersson δημιουργεί εργοστάσιο μαχαιριών και εγγράφεται  στο "The Swedish Trade Directory" στην κατηγορία "κατασκευαστές μαχαιριών»".
Οι επιχειρηματίες Krang-Johan Eriksson και Lok-Anders Mattsson ίδρύουν  εργοστάσιο μαχαιριών,  " Eriksson & Mattssons " το 1912 με την ονομασία"KJ. Eriksson  AB".  Το 2005 η εταιρεία  KJ. Eriksson ΑΒ απέκτησε την"Frosts Knivfabrik", και η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Mora of  Sweden AB.
H Mora θεωρείται διεθνώς μία από τις αξιόλογες και ποιοτικές κατασκεάστριες μαχαιριών. Κατασκευάζει όλα της τα προϊόντα στην Σουηδία από Σουηδικό ατσάλι. Στην Mora κατασκευάζεται το γνωστό "Μαχαίρι της Φωτιάς " της "Light My Fire".
Tα Ατσάλια που χρησιμοποιεί η MORA 
Τρεις ποιότητες ατσαλιού  χρησιμοποιούνται για τα μαχαίρια από την Mora  Σουηδίας
1) Από ανοξείδωτο ατσάλι (S)  Λάμες που κατασκευάζονται από  ανοξείδωτο ατσάλι σκληρυμένο  Sandvik 12C27 ( HRC 56-58),  που παράγει μαχαίρια με ακραία αντοχή, μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς επίσης και με υψηλή αντίσταση στην υγρασία χωρίς να σκουριάζουν. Το ανοξείδωτο αυτό ατσάλι παραμένει κοφτερό για περισσότερο χρονικό διάστημα από το ανθρακούχο ατσάλι και είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητο στη σκουριά.
2) Ανθρακούχο ατσάλι (C)
Οι λάμες μαχαιριών με ατσάλι που περιέχουν μεγάλη ποσότητα Άνθρακα μπορούν να σκληρύθούν μέχρι και  HRC 58-60 δίνοντας έτσι καλύτερο κόψιμο σε χαμηλότερη τιμή. Μαχαίρια κατασκευασμένα από το παραπάνω ατσάλι  μετά από κάποια χρήση θα αποκτήσουν  ένα γκρι φινίρισμα.  Αυτό δεν θα είναι αρνητικό ούτε θα επιρεάσει  την ποιότητα της λεπίδας. Αντίθετα αυτό θα βελτιώσει κάπως  την αντίσταση στη διάβρωση. Το ανθρακούχο ατσάλι  είναι εύκολο να το ακονίσετε, αλλά απαιτεί περισσότερη συντήρηση, όταν εκτεθεί σε υγρό ή διαβρωτικό περιβάλλον. Κρατήστε τη λάμα καθαρή και στεγνή. Οξέα από φρούτα αφήνουν για παράδειγμα λεκέδες, αμέσως, πάνω στη λεπίδα.
3) συγκολλημένα φύλλα χάλυβα (L)
Αυτή η ποιότητα του χάλυβα είναι μοναδική για τα Σουηδικά μαχαίρια  Mora.
Ο πυρήνας της λεπίδας είναι από ατσάλι υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και περιβάλλεται από ένα στρώμα μαλακότερου ατσαλιού . Μια υψηλή σκληρότητα (HRC 58-60) μπορεί να επιτευχθεί μέσω σκλήρυνσης,  με αποτέλεσμα την κατασκευή  μιας λάμας μαχαιριού με ανώτερη αντοχή, διατήρηση της κοπτικής ικανότητας και χρονική αντοχή  και ευκαμψία.
Φροντίδα για  το μαχαίρι σας Morakniv®
Τύποι του χάλυβα και των κραμάτων
Η Mora σήμερα παράγει μαχαίρια σε τρεις διαφορετικούς τύπους ατσαλιού.
1. Carbon ατσάλι, αποκαλούμενο C100 ατσάλ,  που είναι κράμα με 1% άνθρακα. Συνήθης σκληρότητα  58-60 HRC
2. Laminate ατσάλι αποκαλούμενο ως AISI O1 με περίπου 1%  άνθρακα στον πυρήνα και σκληρότητα 58-60 HRC
3. από ανοξείδωτο ατσάλι, 12C27. Συνήθης σκληρότητα 56-58 HRC
Καθημερινή φροντίδα
Όλες οι λάμες από όχι ανοξείδωτο ατσάλι θα οξειδωθούν (σκουριάσουν) διότι επηρεάζονται από την υγρασία και διαβρωτικά του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να στεγνώνετε το μαχαίρι και κατά προτίμηση να περνάτε μετά την λάμα με πετρέλαιο.  Καθαρίστε και στεγνώστε το μαχαίρι, πάντα με προσοχή για την αποφυγή σωματικών τραυματισμών. Μερικοί ιδιοκτήτες μαχαιριών, δημιουργούν την δικιά τους  πατίνα για να καταστήσουν την  λάμα λιγότερο ευαίσθητη στη σκουριά. Μια πατίνα μπορεί εύκολα να απομακρύνει τον κίνδυνο  από το να κολλήσει στο μαχαίρι  ένα κομμάτι φρούτο. Η  κατεργασία της λάμας με ζεστό ξύδι είναι μια μια μέθοδος καθαρισμού. Μπορείτε να βρείτε αρκετές καλές συμβουλές  σχετικά με το θέμα στο διαδίκτυο, σε φόρουμ για μαχαίρια σε γενικές γραμμές ή και στο YouTube ειδικότερα. Σημειώστε, ωστόσο, ότι μια πατίνα γίνεται πάντοτε με  πρωτοβουλία και ευθύνη του ιδιοκτήτη. Μαχαίρια με άνθρακα και ατσάλι laminate δεν πρέπει να πλένονται σε πλυντηρίου πιάτων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μαχαίρια με λεπίδες από ανοξείδωτο χάλυβα δεν απαιτούν καμία ειδική φροντίδα πρόληψης. Ωστόσο, να  συνηθίσετε στο να ξεπλένετε πάντα την λάμα κάτω από ζεστό νερό, κατά προτίμηση με ήπιο απορρυπαντικό και στη συνέχεια, να την σκουπίζετε καλά. Ακόμη και αν η λεπίδα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, μπορεί να κολλήσει σε ωρισμένα σημεία αλάτι κ.λπ. Και τότε  μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί εάν αφεθεί. Μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Η επιθετικότης των απορρυπαντικών  πιάτων έχει σαφώς αρνητικές επιπτώσεις για την λάμα ενώ τα  κοφτερά μαχαίρια μπορεί να βλάψουν τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του πλυντήριο πιάτων κατά τη διάρκεια του προγράμματος πλύσης. Υπάρχει επίσης ένας μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού από ένα κοφτερό μαχαίρι, κατά την διάρκεια φόρτωσης και εκφόρτωσης του πλυντηρίου . Ωστόσο, η υψηλή θερμοκρασία  του πλυντηρίου πιάτων δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα μαχαίρια μας χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία και στη συνέχεια αποστειρώνονται σε κλιβάνους αποστείρωσης του νοσοκομείου στους 120 ° C.
To Bushcraft  Black έχει μια ατσάλινη λεπίδα με άνθρακα που είναι ανθεκτική στις γρατσουνιές, με φινίρισμα επιφάνειας που προστατεύει από τη σκουριά σχεδόν εξίσου καλά με τις λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι . Η 3,2 χιλιοστών παχιά λάμα  έχει σκληρότητα  56-58 HRC για να αντέχει καλύτερα. Ως εκ τούτου, η γωνία στην άκρη είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (~ 27 ° μοίρες ) που είναι μιά γωνία που αντέχει σε σκληρή μεταχείριση.
Το τσεκούρι περιέχει ατσάλι βορίου, σκληρότητας  52-54 HRC.
Το Βοριούχο ατσάλι οξειδώνεται τόσο εύκολα όσο και άλλα ατσάλια με  άνθρακα και θα πρέπει να τα φροντίζετε ανάλογα, δηλαδή, όπως συνιστάται η συντήρηση της κόψης για τα μαχαίρια που έχουν λάμα από ανθρακούχο ατσάλι.
Η λείανση της λάμας των μαχαιριών που έχουν χάσει την οξύτητά τους απαιτεί γνώση και εμπειρία. Το ακόνισμα  με λεπτή πέτρα νερού συνιστάται μόνο σε λάμες με ανθρακούχο ατσάλι και ατσάλι laminate  ή με ακονιστήρια διαμαντιού για όλες τις άλλες λάμες. Η γωνία ακονίσματος είναι συνήθως  στις  23 ° μοίρες, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο του μαχαιριού. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή ακονίσματος , εμείς συνιστούμε μηχανήματα TORMEK ή ισοδύναμα. Για μαχαίρια φαγητού, σας προτείνουμε επίσης ακόνισμα από Sharpex ή Schleiftechnik.
Είναι απολύτως κρίσιμο να ακονίζετε  στο κρύο, δηλαδή με τη χρήση  νερού για ψύξη της λάμας για να μην τεθεί  σε κίνδυνο η επαναφορά της λεπίδας (σκλήρυνση και ανόπτησης). Εάν η άκρη έχει μετατραπεί σε μπλε χρώμα η αποχρωματίζεται, αυτό είναι σημάδι υπερθέρμανσης. 
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ακονιστήρι με άκρες από καρβίδιο
Στοιχεία Υλικών
Ποικιλία ατσαλιών 
Πρότυπο σκληρότητας HRC
Carbon Steel C100 58-60
Από ανοξείδωτο χάλυβα 12C27 56-58                                         Συγκολλημένα φύλλα ατσαλιού  AISI O1 58-60
Triflex ατσάλι  (διακοπή) C75 58-60
Βοριούχο ατσάλι EN 10025-5 52-54
Ακόνισμα ατσαλιών
Οι περισσότεροι χρήστες του ακονίσματος ατσάλινων μαχαιριών είναι της γνώμης ότι χρησιμοποιώντας ένα γυαλισμένο ατσάλι  είναι η καλύτερη μέθοδος για να διατηρούν την κόψη του μαχαιριού. Η εξαίρεση σε αυτό είναι μέσα στη βιομηχανία μεταποίησης ιχθύων που είναι παράδοση πάνω  στις μηχανότρατες όπου ο εξοπλισμός ακονίσματος είναι  σπάνια διαθέσιμος.  Τότε σε αυτό τον κλάδο η επιφάνεια που ακονίζεται έχει παραμείνει σε πολύ μεγαλύτερη χρήση από ό, τι στις άλλες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και βλέπουμε ότι  μεταχειρίζονται  για ακονιστήρι ένα ατσάλι γυαλισμένο με αποτέλεσμα την δημιουργεία πάνω στην κόψη ανωμαλιών.